top of page
Dit zal immers niet zomaar een huis zijn.
Het wordt in alle opzichten echt een vernieuwend huis.
Met allemaal bijzondere zorg, zorgvuldig afgestemd op de 24 bewoners.
Dit is immers -letterlijk en figuurlijk- hun wereld.
Een grote leefwereld.
Ruime gangen.
Vele faciliteiten.
Veel groen.
Een biologische tuin.
In alles voelt het echt heel bijzonder.
Een huis waar -als het er straks echt is- iedereen trots op is.
En daarom noemen we dit huis Het Bijzondere Huis.

Doelstelling-Uitgangspunten-Visie

Individuele Behoeftes

Het is een plek waar aan de doelgroep structuur en begeleiding geboden wordt, afgestemd op de behoefte van elke individuele bewoner. Bewoners met de juiste ondersteuning kunnen zich blijven ontwikkelen en kunnen deelnemen aan activiteiten binnen en buiten het wooninitiatief. Daarnaast maken ze gebruik van dezelfde zorgverleners zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie etc. Op de locatie willen we daarvoor ook behandelruimtes creëren.

Kwaliteit

Kwaliteit van leven, goede verzorging en voeding zijn belangrijke uitgangspunten. Dat be- tekent maatwerk voor iedere bewoner.

Zelfvoorzienend

Op de locatie voorzien wij duurzame (ver)bouw. Uitgangspunt is energieneutraal en zelf- voorzienend. Een moestuin en een eigen therapeutisch zwembad is voor ons ook heel belangrijk. In het water kunnen de bewoners zich in veel gevallen echt ontspannen ondanks hun handicaps. Kortom een helende omgeving met respect voor natuur en elkaar.

Samenwerking

Goede samenwerking met huisarts, thuiszorg, fysiotherapeuten is cruciaal. We staan open voor samenwerking met een zorginstelling / zorgaanbieder.

Samen met Familie

Op de locatie is er een dagprogramma wat zoveel mogelijk voorziet in autonomie van de bewoners en waarbij activiteiten en therapieën maatwerk zijn. Nauwe betrokkenheid van de ouders/familieleden van gehandicapte (jong) volwassene. Blijvende verantwoordelijkheid voor hun kind, ook na het bereiken van de volwassen leeftijd – zij zijn zaakwaarnemer van hun kind, inclusief het beheer van het persoonsgebonden budget (PGB) of andere door de overheid beschikbaar gestelde middelen die gebaseerd zijn op de WLZ. Naast de 24 bewoners is er ook plek voor dagbesteding door 8 niet-bewoners.

Ruim Opgezet

De bewoners hebben veel gemeenschappelijke behoeften. Met name het vastgoed speelt hierbij volgens ons een cruciale rol. Wij zien een ruim opgezet paviljoen voor ons met ruime gemeenschappelijke ruimtes met brede gangen en een woonkeuken, woonkamer, rolstoelstalling en ook ruime buitenvoorzieningen (tuin, speelruimte). Daarnaast heeft iedere bewoner een eigen woonunit met de volgende kenmerken: gelijkvloers, gehandicapte voorzieningen zoals aangepast bad / douche, slaapkamer, geen drempels etc. Ook is er een logeerruimte voor ouders / betrok- kenen.

Duurzaam

De zorg voor bewoners is goed geregeld en duurzaam gewaarborgd. Hoe we dit in de praktijk gaan regelen, collectief of individueel, zal afhangen van de wensen van de bewoners. Hier willen we veel aandacht aan besteden omdat dit de kwaliteit van leven van de bewoners direct ten goede komt. Genoeg werknemers en vrijwilligers is daarbij van essentieel belang. Zodat er altijd genoeg handen zijn.

Werkgelegenheid

Ruimte voor medewerkers om invulling te geven aan hun werk. Werken vanuit hun eigen kracht. Draagvlak binnen de (dorps)gemeenschap is wat ons betreft belangrijk. Draagvlak wat we kunnen creëren door bijvoorbeeld het verschaffen van werkgelegenheid.

Achtergrond Info

Er is al een Bijzonder Huis

Gelukkig kunnen we veel leren van een bijzonder huis dat al bestaat. Dit huis staat in Oss en heet het Elzeneindhuis. We zien dit al gerealiseerde en succesvolle initiatief als een belangrijke inspiratiebron en steun. (zie ook → in de media)

Ook bij deze kleinschalige woon- en dagbestedingsplek, voor mensen met een (ernstige meervoudige) beperking, staan liefdevolle zorg en toegewijde aandacht centraal. In Oss omschrijven ze deze bijzondere vorm van zorg als ‘SlowCare’. Dit principe gaan we straks ook terug zien in Het Bijzondere Huis. Voor meer informatie, kijk op slowcare-nederland.nl

bottom of page